Program 73. obljetnice ubojstva 66 franjevaca

U povodu 73. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi “Uznesenja BDM” na Širokom Brijegu, u nedjelju 4. veljače, započinju “VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” koje priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Kako je priopćeno iz spomenute vicepostulature, program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30 sati, a zatim slijedi misa zadušnica u 18 sati. Ovogodišnji predvoditelji su fra Antonio Šakota, fra Domagoj Šimić i fra Ivan Matić.

Kroz spomenuta tri dana bit će upriličena dodjela nagrada onima koji su sudjelovali na “VII. nagradnom natječaju” s temom “Pobijeni hercegovački franjevci”.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Nakon molitve bit će upriličena misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju programa vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti će rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen “Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk”, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te “Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”, kojeg je proglasila Zapadnohercegovačka županija.

U sklopu VIII. Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca, 5. veljače, u 10 sati, izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo Zapadnohercegovačke županije te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i građane na Trgu širokobrijeških žrtava.