Proljeće počelo sa snijegom

Oni, koji putuju, upozoravaju se da se prometuje po mokrim i skliskim kolnicima, dok na dionicama u višim predjelima zapadne Bosne ima ugaženog snijeg i leda na kolniku.

Bosni i Hercegovini danas će prevladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, susnježicom i snijegom u Bosni. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverozapadni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni. U večernjim satima u Hercegovini će puhati vjetar sjevernog smjera. Dnevne temperature kretat će se od 0 do 5, na jugu od 8 do 13 stupnjeva.

Temperature zraka u 7.00 sati: Ivan-sedlo, Kupres, Prijedor -5, Sokolac -4, Sarajevo -3, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Livno, Sanski Most, Tuzla -2, Banja Luka, Bijeljina, Srebrenica, Zenica -1, Mostar, Široki Brijeg 4, Grude 5, Trebinje 6 i Neum 7 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. Oni, koji putuju, upozoravaju se da se prometuje po mokrim i skliskim kolnicima, dok na dionicama u višim predjelima zapadne Bosne ima ugaženog snijeg i leda na kolniku. Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik, izdvajaju se dionice Jablanica – Mostar, Jajce – Banja Luka, Bihać – B. Krupa, Sarajevo – Foča, Bugojno – Novi Travnik, Rogatica – Višegrad i Turbe – Karanovac.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Zbog izlijevanja rijeke Save, na dionici M-14.1 Gradiška – Dubica (u mjestu Gašnica) promet je u dužini od 300 m obustavljen za osobna vozila, dok autobusi i teretna vozila mogu prometovati, dok se na dionici M-14 Dubica – Kostajnica (u mjestu Vrioci) zbog izlijevanja rijeke promet odvija jednim prometnim trakom, naizmjenično. dana na M-14.1 Brod – Odžak, Brčko – Bijeljina (naselje Gredice) i M-19.3 Rogatica – Ustiprača (u mjestu Dub).

Izvor: Bljesak. info