Prosvjedna šetnja mostarskih novinara

U znak podrške kolegi Vladimiru Kovačeviću, novinaru BN TV-a koji je mučki pretučen u Banja Luci, novinari su u Mostaru danas održali prosvjednu šetnju.

U organizaciji Kluba novinara Mostara prosvjedna šetnja održana je od Trga hrvatskih velikana do Španjolskog trga uz jasnu poruku da se napad na novinare ne može tolerirati.

Iz Kluba novinara Mostara podsjećaju da su sve češći napadi na novinare a time i na slobodu njihova rada i izražavanja, te traže zakonsku regulativu kojom bi im se omogućio nesmetan rad i apsolutna sigurnost pri obavljanju istoga.

„Imali smo napad u Banjoj Luci, nedavno napade na protestima boraca kad je napadnut fotoreporter portala Klix.ba, uništen je kombi ekipe BHRT-a te niz drugih napada, a mnogi se i ne zabilježe, jer nažalost neki od naših kolega nemaju snage da to prijave. Ovo je problem koji eskalira u našoj zemlji, kao i regionu, a plašim se što se sve može dogoditi u predizbornoj kampanji“, kazao je predsjednik Kluba novinara Mostar Faruk Kajtaz.

Ističe kako novinari moraju zauzeti svoj stav, pokazati da poštuju svoju profesiju sebe i javnost, da su oni ti koji su spona između sudionika javnog života i običnih ljudi.

„Poštivanjem novinara najbolje se poštuju javnost i demokratski odnosi u Bosni i Hercegovini“, smatra tajnica Kluba novinara Mostar Vera Soldo.

Zanimljivo je kako ističe da se stvara atmosfera linča u kojoj su egzekutori napada na novinare najmanje krivi.
„Odgovornost je na onima koji na novinarska leđa stavljaju mete. Mi nismo mete, samo radimo svoj posao, dopustite nam da ga radimo. Bosna i Hercegovina teži demokratskim procesima, teži EU i zato molimo vas da zaboravimo stare torture kada se za slobodu mišljenja dobivao degenek. Nadam se da smo mi prošli ta vremena“, ističe Soldo.

Posljednja događanjima u vezi s napadom na medije u BiH kako ističe novinar i politolog Husein Oručević izazvala su dosta pažnje i u svjetskoj javnosti.

„Novinari, kao i mediji, su u veoma lošem financijskom stanju, a to je dobro iskorišteno da se naša profesija iskoristi i u političkom smislu. Trebamo dignuti glas, posebno kad vidimo 41 slučaj napada, šikaniranja našeg poziva“, kaže Oručević . On smatra da je današnja šetnja u Mostru i ostalim gradovima BiH u znak solidarnosti veoma važna i za jedinstvo novinarskog djelovanja i objektivnosti novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Ovom prigodom mostarski novinari su podsjetili na teškoće kojima se svakodnevno izlažu, te napominju da ljudi iz „Sedme sile“ obavljajući svoje dužnosti idu rame uz rame s vatrogascima, liječnicima, policajcima i vojnicima. Krajnje je vrijeme, kako ističu da se specifičnosti njihovog posla prepozna i kroz zakonske odredbe.

„Potrebna je sigurnost na radu i beneficirani radni staž, o kojem se godinama govori, a mnogi ga i nakon dugogodišnjeg rada nemaju evidentirano niti jednog dana“, poručili su novinari iz Mostara odlučni vratiti dostojanstvo svojoj struci i svome pozivu.