Prvi rezultati SIP-a: U Predsjedništvo ulaze Komšić, Dodik i Džaferović

Čović:

”Žalosti me što su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH”, rekao je čelnik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović. ”Ne možete Hrvatima birati legitimnog predstavnike ni u Dom naroda ni u Predsjedništvo. To je put nazadovanja. To je i poruka međunarodnoj zajednici”, rekao je Čović.

”Mi smo se dugo zalagali za izmjene Izbornog zakona kako bismo definirali ulogu hrvatskog naroda”, rekao je i naglasio kako se sada vidi kakva je mogućnost u rukama mnogobrojnijeg naroda kad je u pitanju ovakav Izborni zakon.

”Vjerujem da će u bošnjačkom narodu biti dovoljno mudrih ljudi da će shvatiti da ovo nije dobro za bošnjački narodi i za BiH jer može izazvati veliku krizu”, rekao je Čović i dodao kako će ”znati odgovoriti na korektan i mudar način, razmišljajući o zaštiti hrvatskog naroda na svakom dijelu BiH”.

Komšić:

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je večeras da je po rezultatima izbora on budući član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

– Tu sam da služim svim građanima BiH bez obzira da li su glasali za mene ili protiv – rekao je Komšić.

Hrvatima iz zapadne Hercegovine i drugih dijelova zemlje poručio je da je ustavni sistem omogućio da on ponovo bude član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te da nemaju nikakvog razloga za strah ili brigu.

– Ja sam vaš predsjednik bez obzira glasali vi za mene ili ne – kazao je Komšić.

Istakao je da će se truditi da ne napravi nijednu grešku u svom budućem političkom angažmanu i da opravda ukazano povjerenje.

Komšić je naveo da se ne slaže s izjavom Dragana Čovića da će njegov izbor uvesti BiH u krizu jer je i Čović 2014. izabran po istim pravilima, te da Čović i HDZ imaju odgovornost prema BiH i bilo bi dobro da se uključe u neke stvari koje bi zemlju vodile naprijed.

Po njegovim riječima još je rano govoriti kako će izgledati nova vlast, ali HDZ BiH i druge stranke s hrvatskim predznakom mogu biti partneri u vlasti.

Džaferović:

“SDA je liderska politička stranka. Zahvaljujem se građanima koji su glasali za mene. Ja sam pobijedio za člana Predsjedništva BiH”, kazao je Džaferović, što su okupljeni pozdravili ovacijama.

Dodao je da SDA nije neozbiljna stranka i da ne bi objavljivala rezultate da nije sigurna u njih. Istaknuo je da su građani BiH, glasavši na skoro 6.000 biračkih mjesta bez ozbiljnih incidenata, pokazali demokratski identitet.

Dodik:

– Od prebrojanih 85 posto glasova, za mene je glasalo 56 posto birača, a za Mladena Ivanića 44 posto- rekao je Milorad Dodik. Razlika je 70.500 glasova i ona je nedostižna – rekao je Dodik večeras u prvom obraćanju nakon današnjih Općih izbora.

Kaže da kandidatu Savaza za pobjedu Mladenu Ivaniću „ne može pomoći ni sto američkih i britanskih ambasada.

-Ova pobjeda je čista kao suza. Ne može im pomoći ni 100 američkih amabasada. Ivanić je kažnjen za podaničku politiku – istakao je Dodik proglasivši pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda

Kaže da će njegov moto biti – RS prije svega, a da ga ne zanima koja su druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dodik vjeruje da je moguće u BiH napraviti napredak, ukoliko, kako kaže, svi se budu uvažavali, a odbacit će politiku miješanja stranaca.