Prvog dana OI nastupi Čilića, Kajtaz, vaterpolista i veslača

Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru otvorene su spektakularnim programom na stadionu Maracana. Olimpijski plamen zapalio je maratonac Vanderlei de Lima. Prve Igre koje se održavaju u Južnoj Americi trajat će do 21. kolovoza, a prvog dana natjecanja nastupit će mnoštvo predstavnika Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Marin Čilić u prvom kolu za protivnika će u subotu imati Bugarina Dimitrova, a samo nekoliko sati kasnije trebao bi nastupiti u prvom kolu turnira parova s Marinom Draganjom. Protivnici su im prvi tenisač svijeta Novak Đoković i Nenad Zimonjić. Mlada Ana Konjuh u prvom kolu ide na Njemicu Beck. Borna Ćorić ogledat će se s Francuzom Simonom, a predstavnici BiH Džumhur i Bašić sa Selom odnosno Monacom.

Hrvatski vaterpolisti, zlatni u Londonu prije četiri godine, u subotu u prvom kolu igraju protiv SAD-a.

Mostarska plivačica Amina Kajtaz Kajtaz nastupit će u kvalifikacijama discipline 100 metara leptir, a predstavnica Hrvatske Matea Samardžić u kvalifikacijama na 400 mješovito.

Streljačica Tatjana Đekanović okušat će se u kvalifikacijama gađanja zračnom puškom 10 m. U istoj discplini nastupit će i predstavnice Hrvatske Snježana Pejčić i Valentina Gustin. Pejčić je prije osam godina u Pekingu u ovoj disciplini osvojila broncu.

Biciklisti Kristijan Đurasek i Matija Kvasina otvaraju natjecanje cestovnom utrkom, a boksač Hrvoje Sep u prvom će se kolu poluteške kategorije (81 kg) ogledati protiv Egipćanina Abdelrahmana Salaha Orabija Abdelgawwada.

Veslač Damir Martin nastupit će u eliminacijskoj utrci, kao i braća Sinković. Gimnastičar Filip Ude, vlasnik srebrne olimpijske medalje, pojavit će se u kvalifikacijama.