Radončić: “Izetbegović mora objasniti pogrešnu procjenu”

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kao čelnik HDZ-a BiH sastao se u četvrtak u Mostaru s predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem. Čović je potvrdio da je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Dan ranije Čović je u Sarajevu održao sastanak s drugim koalicijskim partnerom, Bakirom Izetbegovićem (SDA), no ni ti razgovori nisu urodili dogovorom oko Izbornog zakona BiH.

Razgovori s Radončićem i drugim predstavnicima SBB-a bili su uspješniji, naglasio je Čović: “Teme su bile aktualna politička situacija u BiH i suradnja naših dviju stranaka, analiza onog što smo do sada napravili i što još trebamo napraviti kao partneri do kraja ovog izbornog ciklusa. Zajedničko nam je stajalište da nam treba stabilna BiH. Moramo se početi baviti realnim životnim pitanjima uz europski put, stabilizirati odnose i pokušati pokrenuti ekonomske tokove. Odnosi naših dviju stranaka su na zavidnoj razini. Trećeg partnera u Federaciji morat ćemo na neki način motivirati kako bi se napravio iskorak na bilo kojoj razini vlasti u zemlji.”

Čović je potvrdio odluku iz Haaga i komentirao: “Žao mi je što smo se opet poigrali s BiH i pokazali da sustav ne funkcionira. Uvelike smo oslabili ugled BiH na međunarodnoj sceni.”
Radončić je poručio Srbima da ne trebaju likovati zbog odluke u Nizozemskoj i da donesu rezoluciju, po uzoru na druge zemlje, da je u BiH počinjen genocid.

Dodao je da Bakir Izetbegović treba odgovoriti bošnjačkom narodu zašto je ušao u proces revizije bez valjane argumentacije: “Uvjeravao nas je da njegov tim i bošnjačka strana imaju sve pravne argumente. Očekujem da Bošnjacima i žrtvama objasni zašto je imao pogrešnu procjenu i da iz toga izvuče zaključak o svojoj osobnoj i političkoj poziciji.”

Na pitanje da komentira postoji li mogućnost da se 2018. ne održe izbori u BiH, Radončić je rekao da to ne dolazi u obzir. Najavio je da će SBB predložiti uvođenje mehanizma prijevremenih izbora kako ne bi došlo do konstantnih političkih blokada održavanja izbora.