Radončić poziva međunarodnu zajednicu da spriječi Bakirov utjecaj na OSA-u

U parlamentu BiH i dalje ne postoji jedinstvena ocjena u vezi s uspostavljanjem parlamentarne kontrole nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i izaslanik u Domu naroda BiH, smatra da bi Komisija za nadzor rada OSA-e što prije trebala zakazati sjednicu i preuzeti parlamentarnu kontrolu nad njom te ne čekati da se riješi pitanje novog predsjedavajućeg, nakon što je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, napustio tu poziciju.

“Gospodin Osman Mehmedagić (direktor OSA) i njegov politički mentor gospodin Bakir Izetbegović žele manipulacijama nad Komisijom staviti OSA, koja se treba baviti otkrivanjem terorizma, pod svoju, a ne parlamentarnu kontrolu. Upravo sam se vratio s ročišta gdje su četiri agenta promatrala tko to dolazi slušati ročište Radončiću. Toliko je ta služba postala devijantna”, kaže on i dodaje da OSA-om upravlja turska obavještajna služba s primjesama ruskog utjecaja.

Poziva međunarodnu zajednicu kako bi spriječila da OSA postane institucija pod kontrolom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, s ciljem prikrivanja političkih ubojstava i prikrivanja tko je napao Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera Srbije, tijekom komemoracije u Potočarima.

Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, također vjeruje da je OSA pod kontrolom Izetbegovića, s tim da on smatra da im SDS pomaže u tome i sprječava da se ispuni zakonska uloga OSA-e da o sigurnosnim izazovima obavještava institucije RS.

Neprihvatljivo je, kako je istaknuo, da Mehmedagić šalje dopise Vijeću za provođenje mira, OHR-u i veleposlanstvima u kojima, kako tvrdi, daje lažne i netočne informacije o stanju u RS i da njene institucije kvalificira kao antidaytonske.

Košarac dalje ističe da je Špirić napustio Komisiju kao neku vrstu protesta i inzistiranja na tome da se OSA vrati u zakonsko djelovanje i da parlament BiH ostvari kontrolu u skladu sa svojim ovlaštenjima.

“Mi ćemo inzistirati da Vijeće ministara smijeni menadžment OSA i da onda Narodna skupština RS obveže srpskog člana Predsjedništva da povuče suglasnost za imenovanje ovakvog menadžmenta i da se uđe u pospremanje odnosa u toj zaista važnoj instituciji”, rekao je Košarac.

Za Dragana Mektića, ministra sigurnosti, nastojanja SNSD-a da se promijeni rukovodstvo OSA-e i okrivi SDS predstavlja pokušaje da se zaustavi nekoliko predmeta na kojima OSA radi, a koje ne može otkrivati u javnosti.

Kako tvrdi, Špirić je pokušao skrenuti rad OSA od tih predmeta.

“Oni su duboko ušli politički u rad OSA-e na način da su prisiljavali na određena kadrovska rješenja i tako pokušali direktno utjecati na operativni rad OSA-e”, rekao je Mektić.

Dodao je da je dobro što je Špirić otišao kako bi se mogla provesti nezavisna i sveobuhvatna istraga.

“Iz SDA nam se jučer niko nije javljao na telefon, niti odgovorio na SMS poruke”, kazao je Špirić. 

Izvor: Bljesak.info