Ranko Debevec novi predsjednik Suda BiH

Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u srijedu odgođena je dugoočekivana rasprava o imenovanju sudaca u Čitluku za 26. siječanj iduće godine. Razlog je nedostatak informacija i zbog pisma Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice koje se mora razmotriti. Ovo je prijedlog potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić koji je usvojen s osam glasova za, četiri suzdržana i jednim protiv. Poznati su nam samo brojevi jer je glasovanje bilo tajno, dok je rasprava bila javna. Na sjednici je izabran i novi predsjednik Suda BiH Ranko Debevec o kojem se burno raspravljalo.

Ranko Debevec je novi predsjednik Suda bih. Za Debevca je glasovalo šest članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća: pet je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan. Pojedini članovi VSTV-a, posebno Goran Nezirević, naglašavali su kako je Podvijeće učinilo propuste predlaganjem kandidata za novog predsjednika. U više navrata Nezirović je iskazao nezadovoljstvo naglasivši kako nema iskustva na rukovodećim mjestima za razliku od ostalih kandidata koji su rangirani ispod Debevca. Novi predsjednik dolazi iz reda ostalih. To su pojedini članovi vijeća zamjerili naglašavajući kako su Bošnjaci nacionalno ugroženi na rukovoditeljskim pozicijama u pravosuđu na razini BiH.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, komentirala je kako su Hrvati narod koji je zapostavljen, a ne Bošnjaci. Jukić je poručila kako pojedini zbog dobivanja funkcija više puta mijenjaju nacionalnost u red ostalih, ali su u biti iz konstitutivnih naroda

Aktualna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso na ovoj poziciji je 12 godina, odnosno dva mandata, a aktualni joj traje do 26. siječnja iduće godine.