Rasprava o zdravstvu u Domu naroda odgođena za lipanj

Rad kliničkih centara i velikih bolnica u Federaciji BiH opterećen je velikim dugovima za poreze, doprinose, režije i lijekove. Taj problem dugi niz godina muči i pacijente i zdravstvene djelatnike. Upravo zbog potrebe reforme zdravstva u SKB Mostar i Medicinski fakultet posjetili su predstavnici Doma naroda Parlamenta FBiH. Tematska sjednica o stanju zdravstva u FBiH priprema se već tri mjeseca. S obzirom na to da je zdravstvo podijeljena nadležnost, potrebno je da se i federalne i županijske institucije uključe u ovaj proces.

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, dr. Ante Kvesić, istaknuo je kako su spomenuti dugovi nastali u proteklih 20 godina, s tim da svake godine nedostaje od 15-20 posto novca za sve realizirano. Federalna vlada priprema dokument o stanju zdravstva u Federaciji i tiče se svih županija. Široka javna rasprava održat će se u Domu naroda FBiH početkom mjeseca lipnja.

Iz rukovodstva Doma naroda poručili su ukoliko se uvođenje trošarina usmjeri na zdravstvo problemi sa financiranjem mogli bi se riješiti. Rasprava je trebala biti održana još u prvoj polovici mjeseca svibnja, no zbog nekompletnog materijala prolongirana je za početak lipnja. Sustav zdravstva ne može funkcionirati jer se u fond za zdravstveno osiguranje, umjesto 100 milijuna KM, godišnje uplati 15 milijuna od strane Vlade FBiH.