Sve razine vlasti odgovorile na Upitnik Europske komisije

“Sve institucije vlasti u BiH, sve razine vlasti, dali su svoj doprinos u konačnim odgovorima BiH na pitanja iz Upitnika Europske komisije. To je jedna od najsvijetlijih točaka Mehanizma koordinacije, da su institucije BiH odgovorile zadatku koji je bio pred njima. Zahvaljujući tome, očekuje se da će u idućih sedam do deset dana članovi 33 radne grupe započeti s radom s cljem davanja jedinstvenog odgovora BiH”, izjavio je u razgovoru za Fenu direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović.

Naglašava da ne postoje odgovori institucija niti razina vlasti, već postoji isključivo odgovori Bosne i Hercegovine koje traži Europska komisija.

“S druge strane, moramo voditi računa da je Mehanizam koordinacije mehanizam ustavnih nadležnosti BiH i brzina donošenja odluka u državi se odražava i na brzinu donošenja odluka u Mehanizmu koordinacije”, kaže Dilberović.

Podcrtao je da Mehanizam koordinacije funkcionira u kontekstu do sada održanih sastanaka Kolegija i Komisije za europske integracije.

“Kolegij, kojeg čine premijeri svih razina vlasti, do sada su imali dva sastanka. Na prvom sastanku po prvi put su nakon Daytona predstavnici izvršne vlasti sjedili skupa na jednom mjestu. Dosadašnji sastanci u okviru Mehanizma koordinacije su rezultirali veoma konkretnim rezultatima”, rekao je Dilberović.

Podsjećajući da je prije 15 dana Vijeće ministara BiH donijelo konačne odluke u vezi uspostave radnih grupa, kaže da su imenovani predstavnici tih grupa u kojima će sjediti 1.000 ljudi, predstavnika svih razina vlasti.

Uz to, imaju još tri radne grupe, za politički kriterij, ekonomski kriterij i reformu javne uprave, što znači da će ogroman broj raditi na finaliziranju odgovora koji su došli iz institucija.

Govoreći o nedoumicama koje se stvaraju u kontekstu rokova, naglasio je da inače Europska komisija ne daje rokove za dostavljanje odgovora, a u dostavljenom Upitniku stoji da se odgovori ne dostavljaju prije kraja svibnja odnosno početka lipnja.

“S tim u vezi, mi smo interno dogovorili i napravili određene okvire, rokove da bi naše institucije znale s kojim vremenskim razdobljima mogu raspolagati. Rokovi jesu bitni, ali je kvaliteta puno značajnija jer o kvaliteti odgovora, a posebno o kvaliteti prijevoda odgovora BiH ovisit će sljedeći vremenski tijek odnosno brzina dobijanja kandidatskog statusa i početka pregovaranja. Mora se kvalitetno prevesti 25.000 stranica na tzv. jezik Europske unije koji je standardni engleski jezik uz svoje specifičnosti. Nakon prijevoda slijedi verifikacija prijevoda koje obavljamo kroz institucije i time se završava proces”, pojasnio je Dilberović.

Idućeg tjedna, najavio je u razgovoru za Fenu, održat će se niz sastanaka s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih i kroz Direkciju jer im ona stoji na raspolaganju za pripremu dnevnih redova. Pripremit će se radne grupe za rad na tzv. radnim materijalima koji su doprinosi institucija BiH za konačne odgovore Bosne i Hercegovine.