Razmjena udžbenika povoljnije rješenje od kupnje

Iako je još vrijeme godišnjih odmora, roditelji s djecom u osnovnim i srednjim školama ovih dana imaju veću glavobolju nego prije. Vrijeme je pripreme za nadolazeću školsku godinu, a to znači kupnju udžbenika i školskog pribora.

U knjižnice su već stigle knjige za sljedeću školsku godinu. Cijene su iste kao i prošle godine, a ako imate dvoje i više djece, iz vašeg kućnog proračuna za knjige i školski pribor izdvojit ćete i više od 600 konvertibilnih maraka. No, postoji i lakši načini kako doći do knjiga.

Zahvaljujući ideji sustava razmjene i kupnje udžbenika od druge djece, i to po puno manjim cijenama, ove godine kućni proračun može biti manje opterećen. Jedna od razmjena u četvrtak je održana u Mostaru u organizaciji Udruge roditelja “Naša djeca”.

Na već tradicionalnoj razmjeni udžbenika okupio se velik broj roditelja koji marljivo sa popisom hodaju kako bi pronašli sve knjige. Sreća u pronalasku knjiga je i u pregovaranju s djecom koja su u ulozi trgovaca. Djeca pristaju na razmjenu ili kupnju, a važan kriterij je očuvanost knjige.

Ako ste dobar pregovarač, kupnjom knjiga na ovaj način moguće je za jedan razred osnovne škole kupiti knjige za 50 konvertibilnih maraka. Cijena je razumna ako uzmete u obzir cijene u knjižnicama, gdje za samo za dvije knjige treba izdvojiti preko 40 KM.