Referendum o Danu RS-a prolazi bez većih incidenata

Referendum o Danu Republike Srpske, koji je podijelio mišljenja političara u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici, počeo je u nedjelju u 7 sati na području Republike Srpske.

Prema podacima Republičkog odbora za provođenje referenduma, do 9 sati na birališta je izašlo šest i pol posto građana ovog entiteta s pravom glasa koji se izjašnjavaju žele li da se 9. siječanj obilježava kao Dan Republike Srpske.

U Gacku je zabilježen manji incident, blokiranje biračkog mjesta, no dosad nije bilo značajnijeg remećenja javnog reda.

Kako je Ured visokog predstavnika zabranio održavanje referenduma u Distriktu Brčko, građani tog teritorija koji imaju državljanstvo RS-a glasuju u Lončarima (općina Donji Žabar) i u Donjoj Bukovici (Bijeljina).

Republički odbor najavio je prve neslužbene rezultate referenduma najkasnije 48 sati poslije zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati.

Podsjetimo, referendum je raspisala Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 15. srpnja, iako je Ustavni sud BiH u studenom prošle godine proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a. Ustavni sud 17. je rujna zabranio i raspisivanje referenduma, no službena Banja Luka na to se oglušila.

Raspisivanje referenduma podržala su sva 64 srpska zastupnika u Narodnoj skupštini, dok je bošnjačka koalicija Domovina napustila zasjedanje Skupštine prije glasovanja.

Međunarodna zajednica nije uspjela postići jedinstven stav o referendumu. Vijeće za provedbu mira u BiH, zbog suprotnog mišljenja Rusije, nije uspjelo postići konsenzus, pa je samo preporučilo da se referendum ne održi. Europska unija poručila je da je referendum nepotreban. Lideri Srbije nisu pružili podršku vodstvu RS-a, a dio političara u BiH izrazio je zabrinutost da je ovaj referendum uvertira za referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH.