Registracija za izbore u Hrvatskoj traje do 31. kolovoza

Ministarstvo uprave Republike Hrvatske pozvalo je hrvatske državljane koje imaju prebivalište u Hrvatskoj i birače koji žive izvan Hrvatske da se registriraju za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna. Rok za registraciju istječe u srijedu, 31. kolovoza.

Hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini moći će glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

“Birači koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e–osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju e-osobnu iskaznicu i nisu podnijeli zahtjev za izdavanjem iste (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

Zahtjev za aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, na čijem će se području birač zateći na dan izbora ili iznimno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba”, navodi se u priopćenju Ministarstva uprave.

Biračima je putem sustava e-Građani omogućeno podnošenja zahtjeva za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, aktivnu registraciju i prethodnu registraciju.

Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj putem sustava e- Građani mogu dojaviti odnosno ažurirati podatke u registru birača o adresi u inozemstvu.