Republika Srpska odbila prilagođeni SSP

Kao što se i očekivalo, čelništvo Republike Srpske nije dalo potporu prilagođenom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Poslije sastanka s predstavnicima institucija ovog entiteta, gospodarstvenicima i poljoprivrednicima u Banja Luci, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, priopćio je da Republika Srpska ne prihvaća ovakav prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prihvaćanjem sporazuma u trenutačnom obliku, rekao je Dodik, Republika Srpska i BiH bi pretrpjele ogromne štete te da treba pokrenuti nove pregovore kako bi se štete utvrdile.

Zaključenje Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju naći će se na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH u ponedjeljak, a sada je izgledno da Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva, neće glasati za zaključenje. Naime, Ivanić je u subotu najavio da će zauzeti stav Republike Srpske.

Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, najavili su da neće doći do preglasavanja. Dva člana Predsjedništva mogu donijeti odluku sami, no treći u tom slučaju može odluku proglasiti destruktivnom po vitalni interes svojeg entiteta. Učini li to Ivanić, odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je dvotrećinskom većinom može proglasiti nevažećom.