Rezolucija razvojačenih branitelja opravdana i prihvatljiva

Nakon što je član predsjedništva BiH Dragan Čović prošli tjedan održao sastanak s predstavnicima Udruge “Zaboravljeni branitelji”, 5. lipnja sudjelovali su i na sastanku s Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora. Između ostalog, na sastanku je zaključeno kako su zahtjevi za rezolucijom opravdani i prihvatljivi te ih je potrebno kroz zakone riješavati. Zahtjevi koji zaboravljeni branitelji traže u rezoluciji isti su kao i zaključci Parlamenta FBiH koje je donio Dom naroda 2014. godine. Razgovaralo se i o samom ustrojstvu Federalnog ministarstva branitelja koji se nepravedno odnosi prema pripadnicima HVO-a, zaključili su.

“Dvokomponenti ustroj Federalnog ministarsva branitelja jedino je transparentan način raspodjele braniteljskog novca pripadnicima Armije BiH i HVO-a”, poručio je Marin. Kazao je kako će od hrvatskih dužnosnika tražiti da se založe kako bi se tako ministarstvo i ustrojilo.

“Od 570 milijuna KM s kojim raspolaže Federalno ministarstvo branitelja gotovo 90 % se izdvaja za bošnjačku komponentu, a tek 10-12 % za hrvatsku komponentu. Stoga, zašto ne bi tražili da se to razdvoji na dvije komponente” poručuje Vlado Marušić, član Vijeća branitelja FBiH.

Podsjetimo, ne uvrštavanje rezolucije Zaboravljenih branitelja na dnevni red Zastupničkog doma parlamenta FBiH, dovela je više puta do prosvjeda. Razvojačeni branitelji, između ostalog traže braniteljski dodatak od 6 KM za svaki mjesec sudjelovanja u ratu na prvoj crti.