Romi u BiH diskriminirani, Trebinje pozitivan primjer

Od gotovo 90 tisuća Roma u Bosni i Hercegovini, 90 posto je nezaposleno. Dobra vijest je da država ipak radi na njihovom stambenom zbrinjavanju, no još nema ekonomske stabilnosti romske populacije. U Bosni i Hercegovini više od 35 posto djece romske nacionalnosti nije uključeno u obrazovni sustav, 30 do 35 posto nema zdravstveno osiguranje, a oko četiri tisuće obitelji nema adekvatan stambeni smještaj.

Zbog toga je u Mostaru u petak, u organizaciji Udruženja “Kali Sara” – Romski informativni centar i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, održana radionica o dosadašnjoj učinkovitosti državnog programa za Rome.

Položaj Roma u Bosni i Hercegovini daleko je od dobrog i u svemu su diskriminirani. Upravo ta diskriminacija rezultirala je zabrinjavajućim podacima prema kojima je od gotovo 90 tisuća Roma 90 posto nezaposleno.

Analiza učinkovitosti dosadašnje realizacije državnog programa za Rome pokazala je pozitivan napredak na području stambenog zbrinjavanja. Na radionici je istaknut i pozitivan primjer Trebinja, gdje je uz pomoć lokalne zajednice gotovo u potpunosti riješeno romsko pitanje.

Opširnije u Dnevniku u 19.30 sati.