Salčin traži povećanje trošarina zbog gradnje autoceste

Parlament Federacije BiH prošlog je mjeseca odbio prijedlog Zakona o povećanju trošarina na gorivo. Iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH upozoravaju kako je tom odlukom njihov rad znatno otežan jer neće moći vraćati kredite kojima se financira nastavak izgradnje autoceste.

Đenan Salčin, direktor JP Autoceste Federacije BiH, tvrdi kako će tvrtka iz tekućeg poslovanja morati vraćati kredite ako ne dođe do povećanja trošarina te da bi neusvajanje ovog zakona značilo stopiranje izgradnje autoceste.

Ako se do kraja tekuće godine usvoji zakon o povećanju trošarina, veliki dio autoceste bit će završen do 2019. godine, tvrdi Salčin koji je u utorak prezentirao svoj rad od imenovanja na funkciju direktora u ožujku ove godine.

Međutim, trošarine nisu jedini problem koji koči izgradnju autoceste. Salčin nije zadovoljan stupnjem realizacije i koordinacije s lokalnom zajednicom kako bi se što brže rješavali imovinsko-pravni odnosi.

Tunel Prenj jedan je od značajnijih, ali i zahtjevnijih projekata koji će spojiti Sarajevo i Mostar. Cijena izgradnje tunela je oko 250 milijuna eura i bit će najduži u ovom dijelu Europe.