Samostan na Šćitu – oaza mira

Ramsko jezero, nekada proklinjano, danas je biser Hercegovine i ponos svih Ramaca. Okruženo strmim vijencem planinskih masiva, sa svojim otocima i poluotocima jedno je od najljepših u Europi. Na obali ovog bajkovitog jezera smješten je i Franjevački samostan Šćit koji je od davnina središte vjerskog života Rame.

Iako su kroz povijest samostan i crkva nekoliko puta spaljeni, franjevci, koji u Rami djeluju od početka 15. stoljeća, uspješno su se odupirali svim nedaćama. Crkva i etnografski muzej, koji se nalaze u sklopu samostana, najbolje prikazuju povijest ovoga kraja.

Pored samostana i crkve nalazi se i Kuća mira koja je otvorena prije 15 godina. Ova kuća pruža utočište svim ljudima kojima je potrebna duhovna obnova.

Područje franjevačkog samostana i crkve proglašeni su nacionalnim spomenikom BiH. U središtu dvorišta nalazi se Ramski križ, spomenik na Drugi svjetski rat. Pored ove skulpture, pažnju posjetitelja plijeni i skulptura “Posljednja večera”, ali i ona Dive Grabovčeve. Diva je najveći ponos ramskog kraja jer se, kako legenda kaže, suprotstavila Tahir-begu, turskom mladiću kako bi očuvala ljubav svojih predaka prema domovini i Bogu.

Ramci su posebno ponosni na Gospu Ramsku koju su franjevci spasili iz goruće crkve na Šćitu bježeći pred Turcima u Sinjsku krajinu. Od tada Rama i Sinj slave istu zaštitnicu, Majku od milosti.