Samouki umjetnik s Kupresa u stablima prepoznaje Isusa

Netaknuta priroda u čovjeku budi divljenje, a čovjek u njoj često pronalazi smiraj. Dušu prirode svoga kraja, kroz život je do srži upoznao kuprešak Vilim Mioč. Uživajući u tišini i ljepoti kupreških šuma otkrio je svoj talent, Božji dar.. Već nešto više od 15 godina, u običnim stablima, njegove oči prepoznaju Isusa.

“Jednog dana sam sam sjedio pred barakom, pogledam u drvo ispred i vidim Isusa. Nisam vjerovao svojim očima. Uzeo sam alat u ruke i izradio svoje prvo djelo,” rekao je umjetnik Vilim Mioč.

To osjetilo, kaže, ne može objasniti riječima. No nakon nekog vremena, djelo koje izrade njegove ruke, kaže više od ijedne riječi. Samo Bog, šuma i nebo, kaže Vilim, bili su mu društvo dok je radio kao čuvar u Šumariji Kupres, kada je zapravo sve i započelo. Danas, kao umirovljenik, slobodne trenutke koristi za šetnju prirodom, gdje pronalazi inspiraciju i materijal za buduća djela.

“Iako me opušta, traženje materijala i proces izrade zahtjevaju upornost i strpljenje,” dodao je Vilim.

Iz šume u radionicu, umjesto kliješta i pile, nož i mašinice – kako bi svoju maštu i kreativnost što prije pretvorio djelo. U radionici Vilim provodi nekoliko sati dnevno, kaže opušta ga, odmara i stvara zadovoljstvo.

Do sada je izradio gotovo 150 raspela. Sva raspela njegove su ruke napustila u obliku poklona.

“Svoja djela poklonio sam brojnim mladencima kao dar iznenađenja. Također, raspela sam darovao svojim prijateljima, kumovima.. U današnjoj situaciji i okolnostima teško je prodavati umjetnine i od ovoga napraviti posao” zaključio je Vilim.

Osobito divljenje kuprešaka i mnogobrojnih prolaznika, izazvao je križ visine preko 4 i pol metra – djelo Vilimovih ruku, poklon rodnoj župi Suho Polje.

“Svi župljani i ja kao župnik oduševljeni smo Vilimovim djelom. On je u ovaj križ utkao sebe, muku i patnju kupreškog naroda ovdje” rekao je fra Marko Jukić, župnik Župe Suho Polje u Kupresu.

Izreku ne pada jabuka daleko od stabla, potvrđuje i Vilimova obitelji. Djedovim stopama krenula je i unuka Lucija.

“S pet godina nacrtala sam Gospu i dobila pohvale od svog djeda. Nedavno dam izradila jedan križ i na njemu nacrtala Isusa jer još uvijek ne znam rezbariti” rekla je osmogodišnja Lucija Mioč.