Šarović: “Kriza Agrokora mogla bi se pogotovo osjetiti u BiH i Srbiji”

Posljedice kraha osjetit će se u regiji, pogotovo u BiH i Srbiji, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Sastanak o Agrokoru održan je u utorak u Vladi Federacije, a federalni premijer Fadil Novalić rekao je da nema razloga za dramu. Na sastanku nije bilo predstavnika Agrokorovih tvrtki kojima je zabranjen odlazak na sastanak.

“Razloga za brigu ima. Nema razloga za paniku, ali za brigu ima jer će tsunami Agrokora, kako ga nazivaju, imati reperkusije na regiju, pogotovo BiH i Srbiju”, rekao je Šarović u razgovoru za N1.

Prema njegovim informacijama, dugovi Agrokora na području BiH iznose najmanje 250 milijuna KM.

“Ministarstvo je izvršilo pregled iznošenja novca u godinu dana, nismo pronašli ništa dramatično”, dodao je Šarović.

Vijeće ministara pokušava ovih dana progurati Zakon o trošarinama kojima bi se za svaki litar nafte i naftnih derivata plaćalo dodatnih 15 feninga, što je uvjet Međunarodnog monetarnog fonda za novu tranšu kredita. Zakon je prošao u Domu naroda, ali još nije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iduća sjednica trebala bi biti održana 20. travnja.

Šarović, koji je na Vijeću ministara glasovao protiv, kaže da nije protiv Zakona o trošarinama nego da se pribojava njegove primjene. Najavio je da bi zbog povećanja trošarina moglo doći do lančanih poskupljenja osnovnih životnih i ostalih namirnica te da zbog toga treba pomoći određenom dijelu stanovništva da to što manje osjeti.