Savez općina i gradova priprema tužbu protiv Vlade Federacije BiH

Vraćanje kredita Federacije BiH oštetilo je gradove i općine od 2010. do danas za oko 40 milijuna konvertibilnih maraka. Federacija je raspodjelom sredstava nametnula lokalnim sredinama izmirivanje njezinih obveza.

“Kad je PDV 2007. bio tek uveden, kad je bio najniži, Grad Mostar je od PDV-a ‘ubrao’ nepunih 19 milijuna KM. Danas kad je stopa poreza tri i pol puta veća, Grad Mostar je u prošloj godini dobio oko devet milijuna KM. Dakle, iznos se prepolovio”, komentirao je tu problematiku mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić za Našu TV.

Savez općina i gradova zato će podnijeti tužbu protiv Vlade Federacije. Jedna od tih općina je i Čitluk, čiji načelnik Ivo Jerkić kaže da je financijska situacija sve teža:

“Općina Čitluk godišnje dobije od 135 do 143 tisuće KM. Kako to traje već pet godina, mi ćemo doći u situaciju da ćemo svakog mjeseca imati novca za po jednu plaću. Govorim to zato što se sredstva od PDV-a koriste za isplate plaća i naknada”, rekao je Jerkić.

Tijekom nedavnog posjeta Širokom Brijegu, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je da se nepravda mora ispraviti: “Kao predsjednik Federacije tražit ću to od Vlade Federacije. Moramo se pobrinuti da funkcioniraju i Federacija i županije i gradovi i općine. Ne smije se događati da se jednoj sredini osigurava maksimalni prihod, a da drugi konstantno gomilaju deficite.”