SDA nazvao izbor Debevca narušavanjem ustavnih odredbi

“Europska unija pruža punu potporu neovisnom procesu imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, stoga jučerašnje imenovanje novog predsjednika Suda BiH ne treba dovoditi u pitanje”, izjavio je viši savjetnik specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Richard Wood.

Wood je istaknuo kako je neovisno, odgovorno i profesionalno pravosuđe temelj za jačanje vladavine prava te da je Europska unija spremna pružiti svu potporu da se riješe izazovi koji stoje na tom putu.

“Europska unija pruža potporu neovisnosti pravosuđa BiH uključujući neovisne procese imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini. Jučerašnje imenovanje novog presjednika Suda BiH ne treba dovoditi u pitanje jer je Visoko sudsko i tužiteljsko Vijeće BiH donijelo opravdanu i obrazloženu odluku. Iskreno se zahvaljujem dosadašnjoj predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso na nesebičnom zalaganju i trudu koji je uložila u proteklih 12 godina koliko je bila predsjednica Suda BiH”, rekao je Wood.

Vijeće je u srijedu u Mostaru za novog predsjednika Suda BiH izabralo Ranka Debevca iz reda ostalih naroda.

Iz Stranke demokratske akcije u srijedu su se oglasili priopćenjem u kojem se navodi kako je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće grubo narušilo ustavom propisanu proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda, ostavljajući Bošnjake bez ijedne rukovodeće pozicije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Mislav Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, odbacuje te navode ističući da su članovi vijeća svoj posao obavili u skladu s Ustavom.

Asocijacija za demokratske inicijative smatra kako još uvijek nije došlo do sustavnog poboljšanja u implementaciji akcijskih mjera, pogotovo po pitanju efikasnosti rada pravosudnog sustava.

Tegeltija smatra kako nije sve tako crno jer se dobre stvari brzo zaboravljaju, a one loše se uvijek guraju u prvi plan.

Brojna pitanja iz Upitnika Europske komisije odnose se upravo na pravosuđe koje mora odgovoriti na kriterije Europske unije i koje u potpunosti mora biti usklađeno s europskim standardima. Posebno je važno ponuditi kvalitetne odgovore na poglavlja 23 i 24 koji se tiču pravosuđa i ljudskih prava te pravde, slobode i sigurnosti.