SDP pozvao OHR na očitovanje o referendumu

Referendum o Danu Republike Srpske, najavljen za rujan, samo je jedan od problema oko kojih se posljednih dana prepucava državni vrh. Ustavni sud je donio odluku da je 9. siječnja kao dan entiteta neustavan. Stoga su vlasti Republike Srpske najavile referendum.

Nakon što je u četvrtak usvojen financijski plan za provođenje referenduma, 25. rujna, SDP BiH trazi od Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) da do 2. rujna iznese svoj stav u vezi s referendumom.

“Za nas je on i neustavan i nezakonit. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne su i obvezujuće. Ovo je vrhunac urušavanja države BiH i njenih institucija. Zanimljivo je dokle se ide u tim namjerama, pa je najavljen i referendum i u Distriktu Brčko. Uistinu je nejasno po kojem se teritorijalnom ključu donose takve odluke”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na konferenciji za medije.

Situaciju s referendumom komentirao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, vladajuće stranke u Republici Srpskoj i zastupnik u Narodnoj skupštini tog entiteta.

“Bojim se da bez dijaloga o svim otvorenim pitanjima nema boljeg sutra ni za BiH ni za entitete. Ne vidim spremnost za dijalog. Praznici bi trebali biti dani veselja. Ne vidim razloga za osporavanje za praznike entiteta. Volio bih da su predstavnici međunarodne zajednice upozorili Bakira Izetbegovića kad je podnio prijavu Ustavnom sudu da je to opasno za državu. Pozivam političke predstavnike svih naroda u BiH na dijalog”, poručio je Špirić.