SDP zbog mirovinskog fonda protiv smanjenja stope PDV-a

Čelnik SDP-a i Narodne koalicije Zoran Milanović poručio je da je HDZ-ovo predizborno obećanje o smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) loša ideja koja bi ugrozila stabilnost mirovinskog sustava.

“Za prvi mirovinski stup, tj. za umirovljenike, iz doprinosa koji uplaćuju svi zaposleni prikupljamo malo više od 60 posto potrebnog novca. Sva razlika dolazi od ostalih poreza, dakle i iz PDV-a. Prema tome, ne smije se igrati s PDV-om u ovom trenutku. Možda za godinu-dvije. Novih poreza neće biti, druge ćemo relaksirati, ali postojeći PDV je jamstvo stabilnosti mirovinskog sustava. Za dvije godine možemo razgovarati”, rekao je Mianović u ponedjeljak na predstavljanju programa Narodne koalicije u Puli.

S Milanovićem se složio Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), koja je dio Narodne koalicije uz HNS i HSS.

Smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod najavili su financijski stratezi HDZ-a Boris Lalovac i Zdravko Marić objasnivši da bi to rasteretilo trgovce, povećalo potrošnju, a da proračun ne bi mnogo izgubio.

Čelnik lijeve koalicije dodao je da SDP s partnerima namjerava nastaviti program “Garancija za mlade”, kojim je se mladima bez poslovnog iskustva omogućavao jednogodišnji pripravnički staž uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna koja je kasnije povećana na 2400. Milanović je rekao da će se ta naknada podići na 3000 kuna.