SIP odbacio više zahtjeva za ponavljanje izbora

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odbacilo je svih 11 zahtjeva za poništenje odnosno ponavljanje izbora na pojedinim ili svim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama.

“Zahtjevi koji su se odnosili na poništenje izbora su odbačeni kao nedopušteni, uz obrazloženje da će se navodi iz zahtjeva uzeti u obzir i Središnje izborno povjerenstvo BiH će reagirati po službenoj dužnosti ako za to bude elemenata, ali nakon utvrđivanja izbornih rezultata. Zahtjevi kojim je traženo ponavljanje izbora su odbačeni kao preuranjeni, jer da bi se negdje ponovili izbori prije toga moraju biti poništeni”, navodi se u priopćenju SIP-a.

SIP je donio 20 zaključaka kojim se zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića na pojedinim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama odbacuju zbog preuranjenosti.

“Podsjećamo, tek nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članku 5.30. stavak (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje, i to isključivo pod uvjetima i na način propisan tim člankom. Središnje izborno povjerenstvo BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje”, navodi SIP.

Lokalne izbore 2. listopada obilježio je niz incidenata i nepravilnosti. Najgore je bilo u Stocu, gdje su pretučeni članovi općinskog izbornog povjerenstva. SIP tek treba odlučiti kako će postupiti u slučaju Stoca. Glasovi iz Srebrenice morali su biti ponovno prebrojani u Sarajevu, a na kraju je utvrđeno da je veći dio glasova dobio srpski kandidat Mladen Grujičić, dok je dosadašnji načelnik Ćamil Duraković zatražio ponavljanje izbora. U Livnu je HDZ 1990 optužio HDZ BiH za malverzacije na nekoliko biračkih mjesta.