SIP pozvao na suzdržavanje od izjava koje podižu tenzije

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine pozvalo je povodom početka predizborne kampanje političke subjekte, kandidate za opće listopadske izbore i sve angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od izjava koje podižu tenzije kako bi izbori protekli u fer i demokratskom okruženju.

Ovogodišnji izbori zakazani su za 7. listopada, a na Središnjem biračkom popisu je 3.352.933 građana s pravom glasa, od čega je 3.254.767 prijavljeno za glasovanje u BiH, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u 10 županijskih skupština.

“Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 neovisna kandidata i u odnosu na opće izbore 2014. godine imamo povećanje za 30 političkih subjekata. Na 804 kandidatske liste je 7497 kandidata za ove razine vlasti”, izjavio je član SIP-a Stjepan Mikić.

Tek 22. rujna bit će poznat točan broj biračkih mjesta koja će biti otvorena 7. listopada, ali je procjena da će ih biti oko 5500, s tim da će se moći glasovati i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Službena predizborna kampanja počinje u petak, 7. rujna i trajat će do 6. listopada u 7 sati, kad počinje predizborna šutnja.

Mikić je napomenuo da SIP može kazniti kandidate koji se ne budu pridržavali odredbi Izbornog zakona, i to novčanom kaznom do 10.000 KM, što će ovisiti o težini prekršaja, ukloniti ime tog kandidata s kandidatske liste ili poništiti ovjeru liste.

Prema dosadašnjoj praksi, ove dvije zadnje sankcije upotrijebljene su u slučajevima kada jezik kojim se kandidati koriste može navesti na nasilje ili izazivanje mržnje, ali iz SIP-a nisu htjeli govoriti kome su takve kazne izrekli.

Kako su rekli, Zakon je omogućio sankcioniranje prekršitelja odredbi na internetu, što uključuje i društvene mreže, međutim niti u jednom slučaju do sada nije se uspjelo dokazati takvo nešto jer se nisu mogli pribaviti zakoniti dokazi tko je izvršio plaćanje ako je u pitanju plaćeni oglas ili kome pripada nalog s kojeg je poslana poruka.

Ovogodišnji izbori stajat će 8,5 milijuna KM, od čega će oko 4,7 milijuna KM biti potrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 milijuna KM za tiskanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasuju putem pošte.

SIP je prvi put 2016. godine za lokalne izbore upotrijebio aplikaciju uz pomoć koje je bilo moguće objaviti rezultate 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta, i to ukupne rezultate za oko 95 posto biračkih mjesta.

Stoga je SIP izrazio nadu da će to biti slučaj i ovaj put imajući u vidu činjenici da je aplikacija nadograđena, poboljšana i prilagođena općim izborima kad se biraju kandidati za više razine vlasti.