SIP: Zbog kršenja pravila kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine donijelo je odluke kojim su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata zbog kršenja pravila ponašanja u predizbornoj kampanji, priopćeno je iz SIP-a.

Odluke nisu pravomoćne i protiv njih je moguće uložiti žalbu Žalbenom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku od dva dana od prijema odluka.

Po odluci SIP-a, kazna od 1.000 KM izrečena je Stranci demokratske akcije, a od 1.500 KM njenom kandidatu za Skupštinu Tuzlanskog kantona Begi Gutiću. Također, sa po 1.000 KM kažnjeni su Nezavisni blok i kandidat tog bloka za Parlamentarnu skupštinu BiH Fuad Kasumović.

Prema priopćenju SIP-a, SDA i Bego Gutić su kažnjeni jer je Gutić na predizbornom skupu održanom 19. rujna u Banovićima, mjesnoj zajednici Banovići selo, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje.

Kazne za Nezavisni blok i Fuada Kasumovića izrečene su, kako je naveo SIP, jer je Kasumović 13. rujna, tijekom stanke u snimanju debatne emisije na N1 televiziji, zbog prijetnji upućenih simpatizeru drugog političkog subjekta, prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Pri donošenju ovih odluka, SIP se pozvao na određene članke Izbornog zakona BiH.