Široki Brijeg obilježio Veliku Gospu i Dan grada

Na blagdan Velike Gospe u Široki Brijeg dugi niz godina pristižu kolone hodočasnika. Velika Gospa je zaštitnica crkve, župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, samostana, franjevačke provincije te Grada Širokog Brijega, koji tada obilježava svoj dan.

Za ovaj veliki blagdan vjernici su se pripremali kroz Devetnice. Zadnji dan Devetnice ili uočnica na Široki Brijeg privuče više od deset tisuća vjernika, a prethodi joj procesija s Gospinim kipom kroz središte grada od Crkve Navještenja Gospodinova do Crkve Uznesenja Blažene Djevice na Širokom Brijegu. Gospin kip ove godine su nosili mještani širokobriješkog naselja Lise.

“Prema statistikama, tijekom Devetnica na Širokom Brijegu pričestili smo više od 60 tisuća vjernika. Prema nekim našim računicama, Devetnicama je prisustvovalo više od 120.000 ljudi”, izjavio je za Našu TV fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana.

Središnje misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. U koncelebraciji je bilo 18 svećenika te 15 u ispovijedanju, 25 studenata koji se pripremaju za svećenički red te 12 mladih kandidata koji se pripremaju za franjevački red.