Široki Brijeg: za svako novorođeno dijete dobivat će se 500 KM

Uskoro će se početi uređivati i proširivati najveće širokobriješko groblje Mekovac. Već odavno je iskazana potreba za njegovim proširenjem. Trebalo bi se proširiti s 80 do 90 gorbnih mjesta na istočnoj istrani. A danas je na gradskom vijeću takav prijedlog o proširenju i usvojen.

Ipak najveće zanimanje javnosti je novčana potpora roditeljima za novorođeno dijete koje daje grad Široki Brijeg po prvi put.

“Svaki roditelj bez obzira koliko ima djece dobit će ovu jednokratnu novčanupotporu od 500 KM za svoje novorođenče. Jedini je uvjet da minimalno jednu godinu ima prebivalište u Širokom Brijegu. Troškovi za dijete su veliki, a ova je potpora mala. Ali nadamo se da će se u budućnosti iznos povećati u odnosu na povećanje prihoda grada Širokog Brijega “, poručio je Vinko Topić predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega.

“Zbog negativnog nataliteta u društvu, iako u Širokom Brijegu takav trend još uvijek nije, ipak se suosjećamo s takvom situacijom. Stoga smo izdvojili ova sredstva da bi roditeljima koliko – toliko ublažili troškove djeteta iako socijalna politika nije na razini grada”, kazao je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Inače, socijalna politika je na razini županije. Stoga u Zapadnoheercegovačkoj, zaposlene majke dobivaju 70 posto od plaće, a nezaposlene 100 maraka mjesečno. A postoji i jednokratna pomoć za opremanje bebe. Stoga će i ova pomoć od grada Širokog Brijega u iznosu od 500 maraka, roditeljima svakako dobro doći. Centar za socijalni rad isplaćuje ove potpore, stoga se roditelji moraju prijaviti ovoj instituciji.