Širokobriješki uzgajivači smilja udružuju se u ceh

Širokobriješki uzgajivači smilja odlučili su se ujediniti radi zajedničkog interesa. Osnovat će Ceh malih i srednjih proizvođača smilja, čiji će osnovni ciljevi biti zaštita malih proizvođača te zajedničko pregovaranje o otkupu smilja.

Oko 40 od ukupno okupljenih 80 zainteresiranih uzgajivača smilja, koji imaju preko 700.000 sadnica smilja, dalo je svoj potpis i suglasnost da se što prije krene u pravno i formalno pokretanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja Širokog Brijega.

Svi uključeni uzgajivači bi putem osnovanog ceha tražili nove prodajne puteve za svoje smilje, čak prema neistraženim tržištima kao što su Rusija i Kina. Smatraju da je najbolje rješenje za stopirani otkup smilja, ujedno i najbolja zaštita za uzgajivače, izgradnja najmodernije destilerije u Hercegovini.

Stvaranjem ceha prikupili bi se i podaci o količini zasađenog smilja na području Širokog Brijega. Raspolaganje tim brojkama u konačnici bi lakše mogli dogovoriti otkup i cijenu smilja koja se spustila na tri KM po kilogramu, a ponegdje i niže.