Sitarski za Našu TV: “Brojne odluke Ustavnog suda nisu ispoštovane”

Unatoč odlukama Ustavnog suda BiH i negodovanju dijela domaćih političara te nekih stranih dužnosnika u BiH, u ponedjeljak je obilježen Dan Republike Srpske.

Sporni 9. siječanj je prošao, a i mediji su se dan poslije brzo okrenuli drugim aktualnim temama. Nakon što je Milorad Dodik uspio provesti događaj na temelju referenduma iz rujna prošle godine, ostaje pitanje koji politički i simbolički kapital nosi ovakav razvoj događaja za naše društvo.

“Iako je Ustavni sud Dan RS-a proglasio neustavnim, postoje brojne odluke istog suda koje nisu ispoštovane”, komentirao je za Našu TV Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar.

Ova proslava je dobila potporu drugih srpskih političara u BiH kao što su Mladen Ivanić i Igor Crnadak, ali i vodećih političara Srbije. Više od dva desetljeća nakon rata podjela je duboka, a Dodik poziva na vraćanje izvornih daytonskih ovlasti za RS, prijeti blokadama puta u NATO i cjelini same države.

“Odluke Ustavnog suda moraju se poštovati, kome god odgovara ili ne odgovara”, komentirao je Alija Behram iz Centra za mir Mostar.

“Odnosi Banja Luke i Sarajeva mogu se promatrati i kroz prizmu odnosa Moskve, Washingtona, a možda i Ankare. Događaj kojem smo svjedočili u Republici Srpskoj, rekao bih, prije svega je odmjeravanje takvih snaga”, rekao nam je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, nije zadovoljan velikom pozornošću koja se pridavala 9. siječnju niti pokušaju diskreditiranja Oružanih snaga BiH.