“Sjever” najbolji film Mediteran Film Festivala

Turski dokumentarac “Sjever” redatelja Cayana Demirela i Ertugrula Mavioglua pobjednik je 17. Mediteran Film Festivala. Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je francuski “Odraz moći” redatelja Mihaia Grecua, dok je nagradu publike osvojio “Houston, imamo problem!” redatelja Žige Virca.

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Nikica Gilić, Gaby Babić i Christoph Thoke za Grand Prix 17. MFF-a izabrali su turski film “Sjever”, uz obrazloženje kako prikaz političkih, vojnih i kulturnih tendencija u Turskoj odnosno borbe i pogleda na svijet kurdskih boraca na gledatelja ostavlja dojam bogatog i poticajnog svijeta skrivenog od svjetske javnosti, postavljajući mu i neka pitanja.

“Žene i muškarci pred kamerom govore o svojoj borbi, demonstriraju fascinantan način života i intrigantna razmišljanja, te postaju dio složene strukture koja može potaknuti i nova mišljenja i rasprave mnogo šire od teme filma. Prikaz političkih, vojnih i kulturnih tendencija u Turskoj odnosno borbe i pogleda na svijet kurdskih boraca, na gledatelja ostavlja dojam bogatog i poticajnog svijeta skrivenog od svjetske javnosti, postavljajući mu i neka pitanja. To nisu samo pitanja koja sebi postavljaju junakinje i junaci te autori filma, nego i sasvim neočekivana pitanja o suvremenom svijetu, društvenim odnosima i životu u mediteranskoj regiji. Riječ je o filmu velike snage i važnosti, nadamo se i velikog utjecaja”, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je dodijelio i posebno priznanje filmu “Geografije” libanonskog redatelja Chaghiga Arzoumaniana, za bogat pristup vizualnom ilustriranju autoričinih riječi, fascinantnom prikazu jedne mogućnosti odnosa prema povijesti i poetskoj, osobnoj viziji jedne od zanemarenih povijesnih priča.

Također, posebno priznanje u dugometražnoj kategoriji ide i filmu “O nogometu” španjolskog redatelja Sergia Oksmana, za strukturno veoma promišljen, minimalistički moćan stil, koji ogoljuje uobičajene slike obiteljskih i drugih odnosa, sugerirajući snažnu tjeskobu i dublji uvid u ljudsku egzistenciju.

U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Amra Bakšić Čamo, Tina Bernik i Zoran Galić najboljim je proglasio film “Odraz moći” francuskog redatelja Mihaia Grecua.

Posebno priznanje žirija pripalo je filmu “Portret tvorca igračaka” španjolskog redatelja Daria Pereza. “Mali film s velikom dušom, popraćen s minimalističkom, ali jakom glazbom, inovativno nas upoznaje s osjetljivim radom tvorca igračaka kroz digitalnu animaciju, gdje je puno pozornosti dato detaljima koji nam omogućuju uvid u srž njegovog rada iz jedinstvene i nove perspektive”, stoji u obrazloženju žirija.

U ovoj kategoriji posebno priznanje žiri je dodijelio i filmu “Sva prava pridržana”, izraelskih redateljica Anael Resnick i Laile Bettermann za koji je istaknuto da kroz slike i osjećaje pomiješane sa sjećanjima predstavlja kompliciranu i mučnu povijest i sadašnjost kao jednostavnu igru kuće lutaka.

Na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, koji je od 24. do 27. kolovoza trajao u Širokom Brijegu, prikazana su 22 filma u konkurenciji, šest kratkih dokumentaraca u programu “MFF Retrovizor” te animirani filmovi za djecu u programu “MFF Fora”.

U suradnji s Operacijom kino, na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega prikazana su dva igrana filma, dok je suradnja s filmskom mrežom HBO donijela i nagrađivani dokumentarac “Chuck Norris u borbi protiv komunizma”. U suradnji s Američkim veleposlanstvom u BiH, u programu “Američki izlog” prikazan je dokumentarac “Upoznajte Patelove”.