SKB Mostar: “Bakterija nije uzrok smrti beba”

Mostarski Dnevni list objavio kako su na SKB-u Mostar u nepunih mjesec dana umrle tri bebe. Prema navodima lista, roditelji dviju preminulih beba sumnjaju da je uzrok smrti njihove djece bakterija klebsiella pneumonia. Dva dječaka za koje se smatra da su umrli zbog bakterija klepsiella pneumonij umrla su 16. i 21. kolovoza, naveli su mediji. Oba dječaka su iz Mostara. Treći dječak je iz Drvara, preminuo je 10. rujna. Roditelji su zatražili obdukciju. Povodom tih infomacija, oglasio se i SKB Mostar.

“Na Odjelu neonatologije ne postoji infrahospitalna infekcija. Nemamo izoliranu bakteriju koja može biti uzrok smrtnosti kod beba. Kod sve tri navedene bebe napravili smo bakteriološku analizu kojom je utvrđeno da bakterija nije uzrok smrti. Sve ostalo podliježe privatnoj dokumentaciji”, rekla nam je Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar.

U mostarskoj bolnici navode kako je zdravstveni karton svakog pacijenta privatna stvar te se bez pristanka pacijenta ili skrbnika, ukoliko se radi o maloljetnim osobama, takvi podaci ne mogu iznositi u javnost.

Predstavnici bolnice podsjećaju kako Odjel za neonatologiju skrbi za bebe iznimno narušenog zdravlja kojima je odmah nakon rođenja zbog raznih medicinskih razloga potrebna hospitalizacija te daljnja medicinska skrb i liječenje.

U SKB-u Mostar kazali su nam kako su bebe imale niz komplikacija odmah po rođenju, zbog čega su i hospitalizirane u Odjel neonatologije. No, javnost se zabrinula zbog prošlogogodišnjih slučajeva.

Bakterija klebsiella pneumonia je normalan stanovnik probavnog trakta ljudi i životinja, ali kad se nađe izvan probavnog trakta može izazvati različite infekcije, iako sve upućuje da to nije slučaj s ovim bebama.