U SKB Mostar izvedena operacija uz pomoć 3D tehnologije

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar po prvi put u BiH je izvedena operacija u primjeni 3D tehnologije tiskanja pojedinih kirurških umetaka. S oformljenim timom stručnjaka mostarska bolnica mogla bi postati regionalni centar izvrsnosti za primjenu tehnologije 3D tiskanja u kirurgiji glave i vrata.

Prvi pacijent na kojem je izvedena operacija u primjeni 3D tehnologije tiskanja je 55- godišnjak iz Mostara. Njemu je na ovaj način stavljen umetak od sintetičkog materijala na mjesto defekta ljubanjske kosti. Uz uporabu 3D tehnologije tiskanja defekt kost se može posve precizno oblikovati.

Umetak za ovog pacijenta izrađen je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a cijena njegove izrade doseže i 20 tisuća kuna. Krajnji učinak operacije je zaštita mozga od drugih oštećenja, ali isto tako i estetski izgled. Do sada je uz primjenu 3D tehnologije u Hrvatskoj izvedeno 6 operacija, a na Bijelom brijegu se nadaju kako će u BiH postati praksa.

Ova operacija, kažu iz mostarske bolnice, dar je Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, a uvelike je pomogao i odjel radiologije SKB-a Mostar.