Škotska vlada najavila pregovore o ostanku u EU

Javnost u Ujedinjenom Kraljevstvu podijeljena je poslije ishoda referenduma na kojem je većinom glasova birača odlučeno o izlasku iz Europske unije. Škotska je bio jedan od dijelova kraljevstva u kojem je bila izraženija potpora ostanku u Uniji.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila je u subotu da će zatražiti sastanke s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

“Tražit ćemo razgovore s institucijama Europske unije i državama članicama o svim mogućim opcijama zaštite škotskog mjesta unutar Europske unije”, rekla je Sturgeon u obraćanju ispred sjedišta škotske vlade u Edinburghu.

Ishod referenduma presudio je britanskom premijeru Davidu Cameronu, koji je najavio odlazak s te funkcije jer je bio najveći zagovornik ostanka. Rezultati “Brexita” pokazali su duboku podijeljenost javnosti oko pitanja članstva u Europskoj uniji. Zagovornici izlaska dobili su nešto više od 50 posto ukupnog broja glasova.

Škotski građani su 18. rujna 2014. na vlastitom referendumu odlučili ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Sturgeon nije htjela potvrditi hoće li Škotska organizirati novi pokušaj odcjepljenja.