Na Skupštini HNŽ-a prijedlozi o stopama participacija

Zdravstveni sustav Hercegovačko-neretvanske županije našao se na dnevnom redu Skupštine koja je održana u utorak. Govorilo se o stanju bolnica te o prijedlogu dopune Zakona o participaciji.

Iz oporbe poručuju kako su bolnice u HNŽ-u u stalnim dugovima i problemima zbog neracionalnog trošenja novca.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago istaknuo je kako više neće imati tematske sjednice o bolnicama, nego će jednom godišnje sagledavati njihovo stanje na temelju izvješća koje dobiju iz bolnica.

Iako je Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja uputio prijedlog da djeca do 18. godine života ne moraju plaćati participaciju, u Udruzi “Futura” nisu zadovoljni jer smatraju kako tom odlukom trebaju biti obuhvaćeni i nezaposleni, branitelji te umirovljenici s minimalnom mirovinom.

Direktor ZZO-a Rade Bošnjak tvrdi kako Zavod od umirovljenika godišnje prihoduje samo dva milijuna KM, dok su rashodi 43 milijuna KM te je zbog toga Zavod predložio izmjenu stope po kojoj se obračunava iznos doprinosa za umirovljenike s 1,2 na 2 posto od prosječno isplaćene mirovine.

S obzirom da studenti stariji od 26 godina nemaju mogućnost ulaska u sustav zdravstvene zaštite, ZZO predlaže reguliranje tog problema na način da studenti od 26 do 30 godina starosti mjesečno plaćaju 20 KM i na taj način dobiju zdravstvenu zaštitu.