Smijenjena Vlada Unsko-sanske županije, novi premijer Mustafa Ružnić iz A SDA

Na sjednici Skupštine Unsko-sanske županije izglasovano je nepovjerenje dosadašnjem sazivu Kantonalne vlade i premijeru Huseinu Rošiću. Premijerska pozicija, barem u narednih dvadesetak dana, povjerena je Mustafi Ružniću iz Stranke demokratske aktivnosti (A SDA).

Na inicijativu Kluba Bošnjaka, smijenjen je i dosadašnji predsjedavajući Skupštine USŽ-a Nijaz Hušić, te je na njegovo mjesto postavljen Rasim Pajić iz Kluba poslanika također A SDA. Inače, ovu sjednicu Skupštine USK sazvao je zamjenik bivšeg predsjedavajućeg Mladen Lonić, dok je odluke podržalo 17 poslanika iz svih stranaka koje participiraju u Kantonalnoj skupštini (A SDA, SBB, DF, DNZ,SDP), osim Stranke demokratske akcije (SDA) i Laburističke stranke.

“Možda jest jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini da smjenjujemo Vladu dvadesetak dana prije isteka mandata, ali imamo potpuni legitimitet da izglasujemo nepovjerenje sazivu čijim radom nismo bili zadovoljni”, rekao je skupštinski zastupnik iz Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Albin Muslić.

Nijaz Hušić iz Stranke demokratske akcije, koji je do danas obnašao funkciju predsjedavajućeg Skupštine USŽ-a, istaknuo je kako je ovo još jedan pokazatelj nemoralnosti, nedosljednosti i neozbiljnosti njegovih kolega, ali i političkih stranaka na području ove županije.

“Ovo je također i nepoštivanje volje naroda koji je na netom završenim izborima najveće povjerenje dao upravo Stranci demokratske akcije. Izborni rezultat je samo jedna od potvrda da je smijenjeni saziv županijske vlade uradio dobar posao. Još jednom je potvrđen politički cirkus u Krajini”, dodao je Hušić.

Novoizabrani županijski premijer Mustafa Ružnić ustvrdio je kako je sjednica pokazala koalicijski kapacitet koji će graditi novu, dugoročnu skupštinsku većinu i donijeti neophodne promjene. Dosadašnji premijer USŽ-a Husein Rošić nije prisustvovao sjednici, rekavši da ne želi dati legitimitet neozbiljnom političkom djelovanju.

Na sjednici su imenovani i svi ministri u Vladi Unsko-sanske županije. Barem u idućih dvadesetak dana, to će biti Jasmin Karabegović – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Damir Redžić – Ministarstvo pravosuđa, Zlatka Šepić – Ministarstvo financija, Hazim Kapić – Ministarstvo zdravstva, Amel Kamenčić – Ministarstvo gospodarstva, Damir Omerdić – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Adnan Alagić – Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje, Almir Mašinović – Ministarstvo poljoprivrede i Sandi Salkić – Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.