Softić otišao u Haag, zakazana izvanredna sjednica Predsjedništva BiH

Ne smiruju se tenzije oko najavljene revizije presude tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Haagu Sakib Softić, iako bez odluke Predsjedništva BiH o tome, otputovao je u srijedu u Nizozemsku gdje će u petak predati zahtjev za reviziju. Za četvrtak je najavljena izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, a u srijedu su se povodom čitave situacije u Beogradu sastali čelnici Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra kako iza inicijative za reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije zapravo leži želja da se ukine Republika Srpska. Prema njegovim riječima, pokretanje revizije predstavlja kraj procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je kako su nakon ove odluke Bakira Izetbegovića odnosi Srbije i BiH vraćeni 22 godine unatrag.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi kako je revizija pravno neutemeljena te da je Izetbegović svojom odlukom urušio Bosnu i Hercegovinu.

Nakon odluke bošnjačkih dužnosnika da se pokrene revizija presude protiv Srbije za genocid pred Sudom u Haagu, bez dogovora s predstavnicima druga dva naroda, došlo je do najveće ustavne krize u BiH nakon “Daytona”. Ukoliko dođe do revizije, srpski predstavnici u državnoj vlasti na razini BiH upozoravaju da u parlamentu više neće biti skupštinske većine.

Mladen Ivanić za četvrtak je sazvao izvanrednu sjednicu Predsjedništva. Nada se da će se druga dva člana Predsjedništva odazvati kako bi razgovorom riješili krizu koja prijeti normalnom funkcioniranju institucija BiH.