Solarne elektrane rijetkost u sunčanoj Hercegovini

Na solarnoj karti Europe, Hercegovina se nalazi u crvenom području. To znači kako je BiH bogata obnovljivim izvorima energije. Uz vjetar i vodu, posebno velik potencijal ima u solarnoj energiji. Unatoč činjenici da hercegovački krajevi imaju iznimno velik broj sunčanih dana u godini, broj solarnih elektrana je skroman.

Privatne solarne elektrane polako niču u sunčanoj Hercegovini koja ima više od 150 sunčanih dana godišnje. Ljudi se odlučuju za ugradnju solarnih panela iz više razloga. Jedni električnu energiju plasiraju na tržište, dok je drugima motiv smanjenje računa za električnu energiju u kućanstvu.

Kolika ja važnost obnovljivih izvora energije, pokazuju i postupci Europske unije. Države članice su dobile zadatak povećanja udjela obnovljivih izvora energije s 8,5 posto u 2005. na 20 posto cjelokupne potrošnje do 2020. godine.

Cijene opreme padaju, količine proizvedene energije iz solarnih izvora rastu – to je dobra vijest, ne samo s gospodarskog, nego i s ekološkog apsekta. Solarne elektrane ne stvaraju buku, ne zagađuju okoliš, a sunce je uvijek tu, besplatno.