Središnja banka BiH pušta u optjecaj nove novčanice i kovanice

Središnja banka Bosne i Hercegovine pustila je u optjecaj novčanice konvertibilne marke u denominacijama od 10, 50 i 100 KM i kovani novac u denominacijama od 5, 10, 20 i 50 feninga i 1 KM, dodatno tiskane i kovane u 2017. godini.

Novčanice i kovani novac navedenih denominacija, izdanje 2017. godina, tiskani su i kovani u skladu s redovnim aktivnostima Središnje banke kako bi bilo osigurano dovoljno novčanica i kovanog novca odgovarajuće denominacijske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH. Novo izdanje novčanica zamijenit će u optjecaju novčanice prethodnih izdanja koje će zbog dotrajalosti tijekom prethodnih godina biti povučene iz optjecaja. Novčanice prethodnih izdanja, čija je kvaliteta zadovoljavajuća u skladu sa standardima Središnje banke, kao i kovani novac prethodnih izdanja, i dalje će ostati u optjecaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Osnovna obilježja novčanica tiskanih u 2017. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnih izdanja s razlikom što je na novom izdanju označena brojčana oznaka “2017” kao godina tiskanja navedenih denominacija i potpis guvernera “Senad Softić”.

Ostaju ista obilježja dodatnih količina novca kovanog u 2017. godini, s tim da se na naličju kovanog novca svih denominacija nalazi brojčana oznaka “2017” kao godina kovanja navedenih denominacija.

Tiskanje i kovanje novih količina novčanica i kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekt jer nijedna KM neće biti puštena u optjecaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju.