U srednjim školama ŽZH-a održan četvrti štrajk upozorenja

Štrajk upozorenja u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije se nastavlja, pa tako učenici iz obje smjene nastave nisu imali treći školski sat u utorak. Podsjetimo, Sindikat zaposlenih u srednjim školama ŽZH-a nezadovoljan je radom resornog ministarstva zbog, pored ostalog, nepotpisivanja kolektivnog ugovora i nedonošenja Zakona o srednjem i osnovnom školstvu. U štrajku upozorenja i ovoga puta podržao ih je neovisni sindikat osnovnih škola.

I četvrti tjedan zaredom srednjoškolci Županije Zapadnohercegovačke uskraćeni su za jedan školski sat. Razlozi štrajka upozorenja identični su kao prije. Između ostalih, glavni razlozi su nepotpisivanje kolektivnog ugovora i nedonošenje Zakona o srednjem i osnovnom školstvu.

Iz sindikata navode kako u Nacrtu zakona o obrazovanju njihovih prijedloga nema. Iz resornog ministarstva su im, kako tvrde, rekli da će nacrt zakona ići u skupštinsku proceduru bez javnih rasprava.

Odgovor iz resornog ministarstva do zaključenja priloga u utorak nismo dobili. No sudeći prema stavu sindikata i još jednom održanom štrajku, još uvijek nije pronađen zajednički jezik. Dok se to ne dogodi, ispaštaju djeca, koja svakih osam dana ostaju bez jednog nastavnog sata.

Ne bude li uskoro dogovora, sindikat najavljuje generalni štrajk.