Stolac kao Mostar?

Nakon što je Sud BiH poništio odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o sankcioniranju kandidata Inicijative za Stolac Salmira Kaplana o njegovom brisanju s kandidacijske liste, postavlja se pitanje što će se sada dogoditi? Proračuna za iduću godinu općine Stolac nema, institucije su blokirane, tko će organizirati nove izbore u ovoj općini?

Sud BiH uvažio je žalbe koje je na odluku SIP-a dostavila Inicijativa za Stolac. SIP će ponovno razmatrati predmete u kojima su sankcionirali kandidate na lokalnim izborima u Stocu. Po svemu sudeći, izbori u Stocu u ovoj godini neće biti održani. Ovo dovodi Stolac u anarhično stanje jer općinskog vijeća nema, a ni proračuna za iduću godinu koje općinsko vijeće mora usvojiti. Od Nove godine ni načelnik neće moći obavljati funkciju koju obavlja sada.

Ovakvu odluku Suda BIH, Inicijativa za Stolac smatra očekivanom.

Podsjetimo, izbori u Stocu 2. listopada su prekinuti nakon incidenata. SIP je izrekao kazne za sudionike u incidentima na dan izbora u Stocu, ali još nikada nije donesena službena odluka da se izbori poništavaju te da se zakazuju novi.