Stranke približile stavove oko izbora u Mostaru

Na četvrtoj rundi političkih pregovora u ovoj godini oko postizanja dogovora o izborima u Mostaru, parlamentarne stranke približile su svoje stavove.

“Danas smo postigli visoku razinu konsenzusa. Razgovarali smo o šest izbornih jedinica, gradskoj listi koja bi imala od 13 do 17 vijećnika te rasporedu vijećnika kroz šest izbornih jedinica u skladu s Izbornim zakonom. Sve političke stranke će napraviti analizu ovog prijedloga”, rekao je Anel Kljako predsjednik mostarskog SBB-a. Dodao je kako će stranke napraviti, nakon analiza, pismeni izvještaj o danas dogovorenom i iznijeti nove prijedloge.

“Napravljen je veliki iskorak. Raspravljao se isključivo o provedbi presude Ustavnog suda. To je nešto što HNS i HDZ BiH zagovaraju već jedno vrijeme. Sve što provodi odluku US je nama prihvatljivo. Danas smo približili stavove da je to put oprema šest izbornih jedinica te da rješavamo, što je presuda Ustavnog suda i rekla, a to su prava birača iz središnje zone. Načine i modele ostavili smo do sljedećeg sastanka”, rekao je Džeba dodavši kako ono što su danas zaključili ”put prema konsenzusu i da smo bliže dogovoru”. ”Ja se nadam konačnom dogovoru ako ne opteretimo dogovor s nekim drugim temama. Provedba presude je dobar temelj za postizanje dogovora”, rekao je i dodao kako su stranke od Središnjeg izbornog povjerenstva dobile točan broj birača u Mostaru.

Ali još uvijek postoji par otvorenih pitanja.

“Pitanje središnje gradske zone smo dotakli. Na prošlom sastanku je SBB predložio model Brčko Distrikta a danas smo dobili još neke prijedloge koji se trebaju izanalizirati. Kolege iz SDA su htjeli razgovarati o još nekim otvorenim pitanjima – pitanjima nadležnosti i pitanju dogradonačelnika međutim svi smo postigli dogovor da ta pitanja ostavimo za sljedeći sastanak gdje ćemo pokušati postići kompletan dogovor”, rekao je Kljako.

Čelnici mostarskog HDZ-a i SBB-a poručili su kako se nadaju da će se do početka svibnja doći do rješenja te da će građani Mostara imati listopadske izbore. Domaćin današnjeg sastanka je SBB. Iduća runda pregovora je u četvrtak u gradskoj vijećnici, a domaćin je HDZ 1990.

Podsjetimo, zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sA Statutom Mostara i Izbornim zakonom, posljednji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine.