Sud odredio pritvor braniteljima, u Hrvatskoj sjednica VONS-a

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u srijedu jednomjesečni pritvor desetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Orašja. U obrazloženju se navodi da je pritvor određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, mogućnosti bijega iz zemlje i/ili uništenja dokaza.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić osumnjičeni su da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatvaranje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta između travnja 1992. i srpnja 1993. godine.

Uhićenje hrvatskih branitelja dva dana poslije boravka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u BiH žestoko je odjeknulo u BiH i Hrvatskoj, gdje se ne stišavaju reakcije.

Hrvatski narodni sabor BiH održao je u srijedu u Mostaru izvanredno zasjedanje, a na konferenciji za medije predsjednik Božo Ljubić je rekao da je pod istragom bilo ukupno 13 pripadnika HVO-a, a da je deset od njih uhićeno. Ocijenio je uhićenja bacanjem klipova u kotač procesa europskih integracija BiH.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost dodavši da je u stalnom kontaktu s Plenkovićem i Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH, koje će u četvrtak razmatrati situaciju.

Predrag Matić, bivši hrvatski ministar branitelja, ocijenio je uhićenja podbačajem hrvatske obavještajne službe koja nije Plenkovića izvijestila o uhićenjima netom poslije njegova boravka u BiH.