Sud ukinuo pritvor bivšim pripadnicima HVO-a iz Posavine

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je u srijedu mjeru istražnog pritvora devetorici bivših pripadnika HVO-a iz Posavine. Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću određene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i zabranu putovanja, zabrane sastajanja s određenim osobama, međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa izvršiteljima, svjedocima Tužiteljstva BiH, kao i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara.

Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje svih predstavnika tiskanih i elektronskih medija o okolnostima koje se tiču ovog kaznenog postupka.

Revizija izrečenih mjera vršit će se svaka dva mjeseca, navodi se u priopćenju Suda BiH. Ako bude kršenja ovih mjera, osumnjičenima se može odrediti mjera pritvora.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti i djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tijekom 1992. i 1993. godine.