Sušila za ruke puna bakterija?

Nicole Ward iz Kalifornije držala je tri minute Petrijevu zdjelicu u sušilu za ruke, a ono što je u njoj nekoliko dana kasnije izraslo, poprilično je odvratno, piše Večernji list.

ušila za ruke popularna su u javnim toaletima, no jesu li jednako tako i higijenska, vrlo je upitno. Žena po imenu Nicole Ward iz Kalifornije tvrdi kako nakon njezinog eksperimenta više nikada ne bi trebali staviti ruke u takvo sušilo jer ste ih onda uzalud prali. Njezina objava na Facebooku podijeljena je više od pola milijuna puta te je zaradila gotovo 150 tisuća lajkova, a ono što je na fotografiji prikazano, poprilično je odvratno.

Nicole je, naime, objavila fotografiju Petrijeve zdjelice koja se koristi za promatranje raznih kultura bakterija i drugih mikroorganizama, a koju je prvo nekoliko dana ranije stavila na tri minute u jedno sušilo za ruke u javnom toaletu. U zdjelici su, tvrdi Nicole Ward, izrasle gljive i bakterije, a fotografija je zgrozila javnost.
– Nemojte nikada više sušiti ruke u toj stvari. Ovo je nekoliko vrsta mogućih patogenih gljiva i bakterija koje kruže oko vaših ruku dok vi mislite kako su vam one čiste. Nema na čemu – napisala je u svojoj objavi Nicole. Iako nije poznato ima li ona ikakvu znanstvenu podlogu, njezin eksperiment brzo se proširio internetom. U istinitost ove fotografije lako je povjerovati jer je 2016. godine objavljeno istraživanje koje je pokazalo kako u sušilima za ruke ima 1.300 puta više bacila nego u papirnatim ručnicima. Idući puta, prije nego odlučile osušiti ruke na taj način, dobro razmislite hoćete li to učiniti.

Izvor: vecernji.ba