Sutra u ponoć ističe rok za podnošenje prijava za glasovanje izvan BiH

Sutra u ponoć ističe rok za podnošenje prijava za registraciju birača koji žele glasovati izvan Bosne i Hercegovine putem pošte ili u diplomatsko- konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

– Do petka, 20. srpnja, do 16.00 sati stiglo je 52.740 prijava birača koji žele glasovati izvan BiH. Do tog trenutka obrađene su 29.272 prijave. Od toga, 26.815 zadovoljavaju uvjete za registraciju, a 2.457 prijava je imalo određene nedostatke i nisu se stekli uvjeti da budu registrirani za glasovanje izvan BiH – kazala je Feni glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić.

Dodala je da se nedostaci uglavnom ogledaju u tome da nije dostavljen valjan dokaz o identitetu, da prijavni obrazac nije potpisan ili da nedostaje neki od dokumenata koji trebaju biti priloženi uz obrazac PRP-1. – Tamo gdje smo imali kontakt mail ili broj telefona, obavještavali smo podnositelje o nedostacima u prijavi, tako da imaju vremena dopuniti svoj zahtjev – navela je Pirić.

Ona je podsjetila da u utorak, 24. srpnja, ističe rok za promjenu biračke opcije za raseljene osobe unutar BiH kao i za birače sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH za određivanje biračke opcije u vezi sa odabirom entitetskog državljanstva. Također kazala je da sutra u 16.00 sati ističe rok koji je ostavljen političkim subjektima da otklone nedostatke na kandidatskim listama.

Izvor: vecernji.ba