Svađa u SIP-u zbog Stoca, Rogić proziva zbog propusta u istrazi

Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovno nije donijelo odluku o Stocu. SIP će u doglednom vremenu morati ponovno razmatrati predmete u kojima su sankcionirali kandidate na lokalnim izborima u Stocu. U četvrtak su članovi SIP-a pokušali, no završilo je svađom.

Sud BiH prije nekoliko dana poništio je četiri odluke SIP-a. Poništenim odlukama predsjednik i članovi općinskog izbornog povjerenstva u Stocu Ivan Perić, Meliha Kapor i Avdo Jaganjac razriješeni su dužnosti i zabranjeno im je sudjelovanje u radu nadležnh tjela u razdoblju od četiri godine, dok su Salmir Kaplan, Demir Mahmutčehajić i Ahmet Ljubović skinuti s kandidatskih listi.

Sastanak u četvrtak obilježila je svađa članova SIP-a. Vlado Rogić je napustio sjednicu. Rogić je komentirao da u izvješćima o incidentima u Stocu nisu precizno navedeni dokazi zbog čega je Sud BiH i donio ovakvu odluku. Naglasio je kako Sudu BiH nije ponuđena ni medicinska dokumentacija iz koje je vidljivo da je jedan od članova biračkih odbora pretučen i da je ležao u bolnici. Istkanuo je kako je ovo samo jedan u nizu učinjenih propusta.

“Od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) zatražili smo snimke televizijskih emisija u kojima je jedan od kandidata preuzeo odgovornost za prekid izbora u Stocu. Međutim, u obrazloženju to nije vidljivo i jasno navedeno. Samo je paušalno donesena njegova izjava kojom on, naravno, negira odgovornost”, rekao je za Našu TV Rogić.

Rogić naglašava kako ne zna jesu li propusti učinjeni svjesno ili iz neznanja. U svakom slučaju, smatra kako se posao pripreme odluka i ocjene dokaza treba predati timu koji neće biti opterećen predrasudama i zahtjevima dijela članova SIP-a koji od početka traže da se odgovorni za prekid izbora u Stocu ne procesuiraju.