Svečano obilježen Dan grada Livna

U Livnu je danas obilježen Dan grada. Prilika je to za podsjetiti što se radilo u proteklom razdoblju, gdje je Livno trenutačno, ali i koji su planovi za budućnost.

Livno ovih dana, svečano i dostojanstveno proslavlja svoj 1126. rođendan.
Bogat program obilježavanja trajao je cijeli tjedan, a današnji središnji bio je predviđen za Svečanu sjednicu Općinskog vijeća, ali i prisjećanje na poginule za slobodu hrvatskog naroda.

Između ostalih, neki od značajnijih projekata na kojima se radilo, ističe gradonačelnik Čelan su: završetak regionalne deponije za Livno, Glamoč i Bosansko Grahovo, završna faza izgradnje glazbene škole, radi se na realizaciji projekta kanalizacije za Brinu, Žabljak i Rapovine, na obnovi školskih objekata, cestovnoj infrastrukturi te financijskoj pomoći kada su u pitanju novorođena djeca.

No, i dalje, najveći problem s kojim se Livno suočava je nezaposlenost.

“Nezaposlenost je veliki problem, ne samo kada je u pitanju Livno nego cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini. To je problem koji nas najviše tišti. Donijeli smo odluke kod subvencioniranja kamata kada je u pitanju proizvodnja te subvencioniramo doprinose za djelatnike zaposlene u proizvodnji, pa se nadamo kako će te mjere dati konkretnije i bolje rezultate kako bi se nezaposlenost smanjila.”

Topao i sunčan jesenski dan Livnjaci su iskoristili za šetnju, a neki od njih, s nama su podjelili i vlastita razmišljanja – kako se u Livnu živi.

“Ko radi dobro radi, a tko ne radi, živi od mirovine ili odlazi u inozemstvo.” rekao nam je jedan Livnjak.

U svijetu poznato po proizvodnji vrhunskog sira, Livno ima i jako dobre prirodne uvjete za poljoprivredu i stočarstvo. U tom smjeru će se, između ostalog, dodaje Čelan, i dalje razvijati.

Povodom svetkovine svetog Mihovila, a u okviru obilježavanja Dana grada, svečano je otkriven spomenik poginulim i umrlim pripadnicima policije MUP-a Herceg Bosne.

Današnjoj svečanosti nazočili su između ostalih, izaslanstvo HNS-a predvođeno hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem, uz brojne dužnosnike, predstavnike Crkve i braniteljskih udruga.