Uz Svjetski dan bez cigarete – Situacija u BiH i dalje alarmantna

U brojnim zemljama širom svijeta 31. siječnja se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tijekom kojega se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da gotovo pet i pol milijuna ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duhanom. Ako izostane potrebna politička volja da se zabrani korištenje duhana, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predviđaju da će se broj umrlih od posljedica korištenja duhana povećati na više od osam milijuna do 2030. godine, a 80 posto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

U javnosti je već odavno ustaljena parola da je “jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta rat protiv duhanskog dima”.

Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi s upotrebom duhanskih proizvoda alarmantno. Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovica odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovicu čine muškarci, a trećinu žene.

Pušenje duhana je vodeći čimbenik rizika za veliki broj nezaraznih bolesti jer povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja dišnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti. Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača također može izazvati mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.

Učinkovita zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtjeva potpunu eliminaciju dima, jer samo okruženje 100 posto bez duhanskog dima može zaštititi ljude od štetnog djelovanja njegovih sastojaka.

Mnoge zemlje svijeta poduzimaju značajne mjere u cilju zabrane pušenja i na javnim mjestima, što je već na snazi u nekim od zemalja u kojima je to prije bilo nezamislivo, kao npr. Rusiji, Turskoj, Grčkoj, a tome se vodi rasprava i u nekim zemljama regije.

Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duhana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. veljače 2005. godine.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 10. srpnja 2009. godine ratificirala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom se BiH obvezala da će provoditi preporuke propisane tom konvencijom.

Izvor: Fena.ba